Wijze lessen

Door 4ourty2 op donderdag 21 april 2011 22:22 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 3.106

Pas geleden heb ik mijn huur opgezegd. Ondanks dat ik mijn huurbaas iedere week 1 keer zie, werd mij gevraagd om aangetekend een huuropzegging te versturen. Dat is in mijn ogen de grootste kolder die er is, maar ik heb persoonlijk de brief gebracht en laten tekenen voor ontvangst. Toen ik erover mopperde werd mij verteld "Welkom in de grote mensen wereld." en dit heeft mij aan het denken gezet. Vandaar deze blog/rant.

Als kind hebben de meeste mensen een aantal wijze lessen meegekregen in de opvoeding. Van ouders, leraren en andere volwassenen in de nabije omgeving. Om even een paar te noemen.

- Je mag niet liegen.
- Eerlijk moet je alles delen.
- Het draait om het innerlijk niet het uiterlijk.
- Je mag problemen niet oplossen met geweld.
- onschuldig tot het tegendeel bewezen is.


Nu moet u begrijpen beste mensen, het is goed dat kinderen deze lessen leren. Het zorgt zoals Balkenende het zei voor "saamhorigheid". Hetgene wat mij dwarszit is het volgende. Hoewel volwassen kinderen aansporen om bovenstaande regels te hanteren houden ze zichzelf er niet aan. Laten we les voor les de volwassenwereld met de kinderwereld vergelijken.


Je mag niet liegen.
Het is één van de eerste dingen die je leert als kind. Je mag niet liegen, ook niet voor eigen bestwil. Ieder kind heeft wel eens gelogen over bijvoorbeeld, iets wat kapot ging "Ik heb niks gedaan. Echt niet." tot het stiekem pakken van een snoepje/koekje. Dan wordt het desbetreffende kind op het hart gedrukt dat liegen toch echt verkeerd is. Het is zelfs zo verkeerd dat je het nooit meer mag doen. Ik loop nu 4 jaar rond in het bedrijfsleven en wat blijkt. Volwassen liegen vaker en groter. De grootste leugen in Nederland is toch wel Sinterklaas. Ook in de politiek wordt gelogen. Persoonlijk weiger ik pertinent om te liegen voor mijn werk (ook niet voor andere dingen) maar, dat wil niet zeggen dat het mij nooit gevraagd wordt om te liegen. Alleen op dat moment heet het, de waarheid verdraaien. Van sales, support, management tot directie, iedereen liegt. Het lijkt zelfs zo dat hoe "hoger" je functie is hoe vaker je dient te liegen.

Eerlijk moet je alles delen.
Wie heeft er geen last van gehad. Je had als kind iets gewonnen/gekregen en dan moest je het eerlijk delen met je vriend(in)/broertje/zusje. Dat eerlijk delen moet de middelklasse ook in "het grootste gedeelte van de wereld. Alleen als je de winsten van een Shell, unilever, ING en anderen bekijkt, dan denkt de "top" van Nederland daar anders over. Want zou het niet geweldig zijn om die nettowinsten eerlijk te delen met iedereen die eraan bijgedragen heeft. Natuurlijk niet, want de top moet nog meer geld verdienen dan men al heeft.

Het draait om het innerlijk niet het uiterlijk.
Als kind maakt het niet uit hoe degene met wij je speelt eruit ziet. Begin je echter op de leeftijd te komen van je eerste vriendin/vriend en kraak je potentiele kandidaten af op hun uiterlijk krijg je standaard te horen, "Het draait om het innerlijk niet om het uiterlijk". Als dat zo is zou ik zeggen dat lelijke mensen gemiddeld net zo gelukkig zijn en evenveel geld hebben als knappe mensen. Iedereen weet het en uit onderzoek is het gebleken. Knappe mensen zijn gelukkiger en rijker. Blijkbaar draait het voor veel mensen toch wel om het uiterlijk.

Je mag problemen niet oplossen met geweld.
Deze hoef ik niet uit te leggen.

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
En dan komen we weer terug bij mijn opzegging van de huur. We leren elkaar dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Waarom vertrouwen we elkaar dan steeds minder, waarom moet alles aangetekend verstuurt worden. Waarom moet alles vooraf betaald worden en waarom stapt men direct naar rechtbanken tegenwoordig.

Nu zou ik nog veel meer punten op kunnen schrijven maar ik zal u daar niet mee lastig vallen. Wel wil ik u nog vertellen wat ik tegen de persoon gezegd heb die mij welkom heette in de volwassen wereld.


"Als dit de grote mensen wereld is, laat mij dan alstublieft een kind blijven.

Volgende: Harry 05-'10 Harry

Reacties


Door Tweakers user MMaI, donderdag 21 april 2011 22:37

ben er ook trots op dat ik een volwassen kind ben, in deze bureaucratische samenleving draait het helaas steeds minder om vertrouwen.

Het gezegde "zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten" lijkt daarnaast maar al te vaak bewaarheid te worden.

Al de door jouw genoemde instrumenten en regels zijn overigens in plaats omdat een klein deel van de medebevolking niet met de eerder geboden vrijheid kon omgaan, en hiervan misbruik heeft gemaakt. Dat de maatregelen hiertegen nu ook jou treffen is "bijkomende schade".

Door Tweakers user 0siris, donderdag 21 april 2011 22:47

Een huisbaas kan het zich echt niet veroorloven om e.e.a. mondeling af te wikkelen.Nu is "aangetekend" ook wat kort door de bocht, maar welke vorm van schriftelijke bevestiging van ontvangst is echt nodig, om erger te voorkomen. Hij kan je nu eenmaal niet op je mooie blauwe ogen geloven...

Door Tweakers user Thy King, donderdag 21 april 2011 22:49

Interessante blog.

Je mag niet liegen
Ik loog vroeger veel bij elkaar. Grotendeels als een vededigingsmechanisme tegen pesten e.d.; en af en toe om mijn zin te krijgen. Mijn persoonlijke situatie was wat complexer dan gemiddeld, en ik had ook geen zin om dat een extra zwakheid te maken dat kon worden uitgebuit. En als je dat soort leugens lang genoeg vol houdt, dan wordt je er een meester in.

Na verloop van tijd (ik groeide op) waren 99% van die leugens niet meer nodig. Dus ik ben er ook gewoon mee gestopt. Als men mij een vraag stelt, krijg je een eerlijk antwoord, ook als dat niet altijd even aardig is. Mijn instelling is: 'niet een vraag stellen als je het antwoord niet wilt weten'. Ik lieg nog wel van tijd tot tijd, maar elke keer dat ik dat nodig acht, kies ik er bewust voor.

Maar ik ben het met je eens dat veel mensen veel liegen, vooral om dat het ten eerste makkelijk is, of sociaal wenselijk, maar vooral omdat de waarheid vaak nogal moeiijk verrifieerbaar is. Veel mensen zullen liegen om geld of persoonlijk gewin.


Over liegen gesproken, gedachte brekertje: Als iemand tegen je zegt dat hij een stelselmatige leugenaar is, geloof je 'm dan? :)

Eerlijk moet je alles delen
Yeah right. De dag dat dat gebeurd is de dag dat we geld opdoeken, en 99% van de wereldproblemen oplossen.

Het is ook de dag dat het sneeuwt in Hel.

Oftewel: Never Going To Happen.

Het draait om het innerlijk en niet het uiterlijk
Tja, vaak wel waar. Maar aantrekkingskracht is genetisch geprogrammeerd. Een mooie partner is volgens de genetische programmeering gewoon meer wenselijk dan een lelijk persoon. Maar lelijk is ook relatief. Lelijk is voor een groot deel ook houding en voorkomen. Maar uiteindelijk moet je met het innerlijk samenleven, en het uiterlijk vervalt toch over een aantal jaar. Dus maak de keuze maar.

Je mag problemen niet oplossen met geweld
Leuk. Maar er zijn van die mensen op de planeet, in elke leeftijdsgroep, in elk land, op elk moment van de dag; die niets anders verstaan dan intimidatie en soms (persoonlijk) geweld. Het zou mooi zijn als iedereen nu gewoon nadacht op deze planneet, maar zoals Voltaire ooit zei: 'Common sense is not so common'.

Het begint al met pestkoppen. Die stoppen pas als diegene die ze pesten hen in elkaar timmeren. Dat wordt niet bepaald beter naarmate je ouder wordt. Niet alle mensen houden dezelfde mentaliteit (gelukkig). Sommigen worden eervolle mensen, anderen worden juist slechter. Het hangt af van de mate en opbouw van respect voor die personen. Voor sommigen is respect 'volwassenheid en correctheid' (ie: niet bevooroordeeld zijn, en netjes en zakelijk problemen oplossen), voor anderen is het 'wie heeft de langste lul' (tenminste, daar komt het op neer).

Onschuldig tot het tegendeel bewezen is
Hier geef ik toch wel de media de schuld van. Die plakken vaak al een stikker op mensen zonder dat ze wel degelijk bewijs hebben. De sensatiekoppen van de telegraaf verkopen nu eenmaal, en spreken tot de verbeelding.

Maar niet alleen op landelijk (media)niveau is dit gaande. Ook op persoonlijk niveau maken we aannames die mensen meteen veroordelen. Het 'horen zeggen' zonder enige verrificatie is voor mensen vaak al genoeg. Een eenmaal zo'n stigma/stikker op je voorhoofd is getekend door die mensen voor het leven. Gelukkig dat de mensen die de wat betere mogelijkheden beschikken om na te denken daar vaak anders over denken :)

Waar het uiteindelijk om draait is vertrouwen. Het is niet dat we elkaar niet vertrouwen, het is dat veel mensen het vertrouwen niet waard zijn. Mensen hebben er vaak geen enkel probleem mee om de boel te flessen als de pakkans klein is. Integriteit is een schaarsheid.

Mijn filosofie over vertrouwen is simpel: 'Vertrouwen is absoluut, het is er of het is er niet. Het duurt jaren om op te bouwen, en seconden om te vernietigen'. Als je eenmaal iemands vertrouwen heb (en dat ook waard bent natuurlijk), heb je een van de meest waardevolle geschenken in je bezit. Maar veel mensen zullen dat niet zo zien.

Door Tweakers user siepeltjuh, donderdag 21 april 2011 23:09

Ach ja, snap niet helemaal waar je je zo druk om maakt. Zodra er geld bij betrokken is dan wil iedereen extra duidelijkheid.

Niets nieuws, rechtbanken bestaan al duizenden jaren, zodra ergens een eigen belang aan te pas komt zijn er meningsverschillen en conflicten.

Beter om zoiets gewoon even te tekenen en problemen voorkomen. Als je het nou hebt over een paarse krokodil achtige administratieve rompslomp oke, maar slechts 1 eenvoudig briefje met bevestiging.....

Door Tweakers user Tsurany, donderdag 21 april 2011 23:11

Het is heel simpel, het gaat om serieuze zaken waarvan men gewoon schriftelijk bewijs wilt hebben, zo handel je zaken gewoon af.

Door Tweakers user 4ourty2, donderdag 21 april 2011 23:28

Tsurany schreef op donderdag 21 april 2011 @ 23:11:
Het is heel simpel, het gaat om serieuze zaken waarvan men gewoon schriftelijk bewijs wilt hebben, zo handel je zaken gewoon af.
Zolang ik hier woon ben ik nog nooit ook maar 1 dag te laat geweest met mijn huur. Ik ben zelfs altijd ruimschoots te vroeg geweest. Het gaat er niet om hoe simpel zo'n brief is. Het gaat om een kwestie van vertrouwen. Als iedereen nu eens verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden zou nemen zou iedereen elkaar beter kunnen vertrouwen. Omdat er bepaalde mensen zijn in deze wereld die geen verantwoordelijkheid voor eigen daden durven te nemen moet ik het maar ontgelden. Het is namelijk niet alleen huur opzeggen maar bij alles wat je tegenwoordig wilt komt een administratieve rompslomp bij kijken. De vraag is of het nut heeft. Getekend of niet wanbetalers en tuig zal hetzelfde blijven doen ondanks welke handtekening dan ook.

Door Tweakers user Xessive, donderdag 21 april 2011 23:41

LOL, De dingen die je als kind geleerd zijn vormen je wel, uitzonderingen daargelaten, en kan je je voordeel mee doen. Voornamenlijk privé dat dan weer wél.

Als je in het bedrijfsleven stapt wordt het een heel ander verhaal. Daar is het ieder voor zich, je moet mensen voor je karretje weten te spannen en ja, zodra je carriere begint te maken moet je het volgende spreekword heel rap uit het raam gooien:

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Anders blijf je op de onderste trede van de carriereladder staan. Hard maar waar.

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 22 april 2011 05:46

Een mondelinge afspraak is technisch gezien juridisch bindend maar er is geen bewijslast. Daarom dat elke vorm van contract opgezegd dient te worden met een aangetekend schrijven (of een gelijkwaardige vorm). Vertrouwen is een mooi woord en ik denk ook niet dat men je niet vertrouwd,

Bij het opzeggen van een overeenkomst ben vooral jij het die voordeel haalt uit een aangetekend schrijven. Indien er na de vooropgestelde termijn toch nog vragen tot betaling komen of automatische incassos kan jij direct aantonen dat dat niet correct is.

Door Tweakers user Morelleth, vrijdag 22 april 2011 08:32

Probleem vanuit de huurbaas is dat als het niet zwart op wit staat het zoals gezegd lastig te bewijzen word mocht er iemand achteraf bezwaar op gaan maken.
Dus in de zin van de huur is opgezegd maar de andere woning valt tegen/gaat niet door terwijl de huurbaas al een nieuwe huurder heeft met contract. Dan kan de voormalig huurder zich beroepen op huurders bescherming omdat er niets zwart op wit staat dus dat die officieel nooit uit de woning is gegaan (maar bv net een keertje laat was met de huur betalen)
Huurbescherming is een lastig iets dus kan goed begrijpen dat een huurbaas het zwart op wit wil hebben. (Ookal is aangetekend versturen dan ook weer een beetje overkill want je krijgt niets anders dan een handtekening, die je ook persoonlijk kan halen)

Dus tja, zoals gezegd jij bent misschien een " heilige" die uiterst betrouwbaar is, maar niet iedereen is dat en als huurbaas zal je toch de regels voor iedereen hetzelfde moeten gaan houden wil je geen problemen krijgen.

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 22 april 2011 12:45

Xessive schreef op donderdag 21 april 2011 @ 23:41:
LOL, De dingen die je als kind geleerd zijn vormen je wel, uitzonderingen daargelaten, en kan je je voordeel mee doen. Voornamenlijk privé dat dan weer wél.
ik weiger te liegen, of in ieder geval ik probeer er concequent omheen te werken, voor mi is liegen zoiets als een maand lang dezelfd onderbroek dragen, iets heel erg smerigs, ook al is liegen misschien wel een van m'n grootste talenten - ik vind het walgelijk.
Als je in het bedrijfsleven stapt wordt het een heel ander verhaal. Daar is het ieder voor zich, je moet mensen voor je karretje weten te spannen en ja, zodra je carriere begint te maken moet je het volgende spreekword heel rap uit het raam gooien:

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Anders blijf je op de onderste trede van de carriereladder staan. Hard maar waar.
duidelijkheid en betroubaarheid kun je ook gewoon voor je karretje spannen,
gewoon even heel duidelijk tegen je klant zeggen dat 'die levering van morgen' gewoonweg niet gaat gebeuren, - en dat diegene die zegt, dat het wel mogelijk is, of geestelijk niet in oode is, of gewoon een botte leugenaar is. de eerste 3 keer dat je dat tegen een klant zegt zijn ze niet blij met je, - de 4e keer respecteren ze je omdat je gewoon betrouwbaar bent als parner, omdat ze eigenlijk wel weten, hoe de vork in de steel zit. uiteindelijk gaan mensen dat zelfs waaderen. - en krijg je soms de meest onmogelijke opdrachten, omdat ze weten dat als er ook maar een kleine kans is dat iets gaat werken, dat je het dan toch gaat proberen

en als je dan echt niets anders te zeggen hebt dan een leuken, houd dan gewoon je muil, das immers net zo effectief.

Reageren is niet meer mogelijk